Tesi doctoral

Tesi doctoral

L'embargament

L'any 1988 el professor Manuel Cachón Cadena defensa una tesi dedicada a l'embargament, dirigida pel Dr. Francisco Ramos Méndez:

El embargo ejecutivo civil / Manuel-Jesús Cachón Cadenas ; dirigida per Francisco Ramos Méndez. Universidad Autónoma de Barcelona, Facultad de Derecho, 1988.

Curiositats de la tesi

1. A la tesi publicada es pot llegir la següent cita:

«¿Has oído decir que yo ejecuto sin embargo?»
(QUEVEDO, Los sueños)
 

Font: Europeana, CC: By-NC-ND

 

2. El director de la tesi, Francisco Ramos Méndez, cita el següent:

«Atreverse con el embargo es tarea reservada a los corredores de fondo de la ciencia procesal»  

Font: Diccionario de catedráticos españoles de derecho (1847-1984)

 

3. Aquestes paraules, del Dr. Francisco Ramos Méndez, permeten veure la magnitud de l'obra El embargo, títol amb el que veu la llum la tesi del Dr. Manuel J. Cachón. Tot i que ell mateix la considera més una introducció al tema que no pas una «Summa», rep una sèrie de premis al llarg de la seva elaboració:

1. Premi Feixó Carreras de l'Il·lustre Col·legi d'Advocats de Barcelona corresponent a l'any 1981 pel projecte d'investigació relatiu al tema "l'embargament executiu civil".

2. Premi Extraordinari de Doctorat atorgat per la Facultat de Dret de la Universitat Autònoma de Barcelona corresponent al curs 1988-1989.

3. Primer Premi Jurídic José Bosch (1989) per l'obra publicada posteriorment amb el títol El embargo, Barcelona 1991.

Font: Ministerio de Economía y Competitividad. Secretaría de Estado de Investigación, Desarrollo e Innovación.

 

L’obra de Dr. Cachón suposa un espai de referència en la història processal de la figura de l '«embargo», sobretot per la seva capacitat de “dejar al descubierto las múltiples lagunas y dispersión jurídica” que existeixen a la legislació espanyola quant a aquesta figura. Aquest fet motiva a l’autor a endinsar-se en l’estudi del tema i a posar-lo de manifest.

En el seu estudi el Dr. Cachón adverteix de la dificultat de determinar la procedència del terme, indicant que en el dret jurídic de l’època no existia una definició expressa. Tot i així, troba un punt de referència en alguns textos legals de l’edat mitjana, en particular al "Código de las Siete Partidas", que podem trobar a la Biblioteca Econòmica Carandell de la Biblioteca de Ciències Socials:

Font de la imatge: Europeana

 

4. Però què és l'embargament?

En la seva definició, el diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans defineix l'embargament com l’afectació de béns o de drets a l’execució ordenada per l’autoritat judicial, conseqüència d’una condemna pecuniària, tant en la via civil com en la via penal.

Font: Diccionari de la llengua catalana de l'IEC