Carmen Cuesta
Carmen Cuesta del Muro
La primera doctora en Dret d'Espanya
Palència, 1890 - Madrid, 1968
Vet aquí un personatge històric tan interessant com escassament conegut: Carmen Cuesta del Muro, la primera dona doctora en Dret del nostre país. Llegeix la seva tesi, sota el títol La sociedad de gananciales, el 7 de desembre del 1928, a la Universitat Central de Madrid, actual Complutense, l’únic lloc habilitat per a això a tot el territori nacional, amb una qualificació d’"excel·lent". S’havia llicenciat en Dret per la meva universitat, la de Valladolid, el 25 de febrer del 1926.
He pogut veure a l’Arxiu Històric de la Universitat el seu expedient acadèmic de Dret: obtingué unes notes impressionants, quasi totes excel·lent i matrícula d’honor. Certament, ja durant el segle xix, va haver-hi un parell de desenes de dones llicenciades i fins a cinc doctores, entre elles la també palentina Trinidad Arroyo (en Oftalmologia), però quasi totes ho eren en Medicina o en Lletres.
La revolució progressista del 1868 obrí tímidament la porta de les universitats a les dones, tot i que aquestes necessitaven encara d’un permís especial davant "la superioridad del varón" que definitivament s’abolí el 1910. A partir d’aquest moment, les dones irrompen en un lloc que fins llavors els estava vedat perquè la (in)cultura dominant els reservava l’espai domèstic i de la cura i no pas el de l’exercici de cap professió.
Per a entendre Carmen Cuesta del Muro com a dona pionera en la conquesta del dret d’igualtat amb els homes, cal, a més de reconèixer la seva portentosa intel·ligència, situar-la en el seu context particular de líder del feminisme catòlic de l’època, com tot just diu el subtítol del magnífic llibre de Miguel de Santiago sobre ella. En efecte, la nostra doctora és una de les primeres i principals col·laboradores d’un extraordinari reformador de la pedagogia espanyola des d’un enfoc catòlic, Pedro Poveda, fundador de la Institució Teresiana, que, en debat amb els valors de la Institución Libre de Enseñanza, però també compartint-ne molts, propugnà la promoció intel·lectual i professional de les dones.
Carmen Cuesta del Muro va ser mestra i directora de centres educatius i de residències de señoritas (a la manera de la Institución Libre), gestora educativa (a Espanya i en molts països llatinoamericans), oradora i activista catòlica, feminista i una jurista brillant. Defensà el vot femení, la participació política femenina, l’accés de les dones a la universitat i a totes les professions o la reforma del Codi civil per tal que les dones fossin realment subjectes de dret i no persones dependents de pares o marits.
Reivindicà en la seva tesi doctoral i també davant de la institució de la Dictadura de Primo de Rivera, que s’assemblava a un parlament, els drets civils de les dones. Són inoblidables les seves paraules en el discurs del Seminari de Palència de l’1 de juliol del 1918: "Todavía existe en España la creencia de que por fuerza una mujer que pronuncia discursos… es una especie de tipo raro, una mujer demasiado varonil… Pero, por lo que a mí toca, nada más lejos. Soy partidaria de un feminismo que solo levanta su voz con energía para protestar del abandono y la injusticia, pues creo, señores, que todos tenemos derecho a la vida".
Fernando Rey Martínez
Catedràtic de Dret Constitucional
Universitat de Valladolid
Referències:
- Flecha, Consuelo (1996). Las primeras universitarias en España (1872-1910). Madrid: Narcea.
- González Rodríguez, María Encarnación (2021). Carmen Cuesta del Muro. Madrid: Narcea.
- Martínez Pérez, Carlos (1993). Carmen Cuesta Muro. Una revolución en el pensamiento feminista durante la II República española. A: Consuelo, Flecha García, Consuelo; Isabel de Torres Ramírez. La mujer, nueva realidad, respuestas nuevas. Madrid: Narcea.
- De Santiago Rodríguez, Miguel (2018). Carmen Cuesta del Muro. Una líder del feminismo católico. Madrid: BAC.
- Tavera García, Susanna. Carmen Cuesta del Muro. Diccionario biográfico de la Real Academia de la Historia. A: https://dbe.rah.es/biografias/52108/carmen-cuesta-del-muro (consulta: 23.09.2022).
Citació suggerida:
Rey Martínez, Fernando (2022). Carmen Cuesta del Muro. Dones juristes pioneres: record i memòria [Recurs electrònic], Universitat Autònoma de Barcelona, novembre 2022. En: https://ddd.uab.cat/record/268726
La web Dones juristes pioneres: record i memòria, novembre 2022, s'ha realitzat en el marc d'un projecte d'innovació i de millora de la qualitat docent de la UAB 2021 (GI515402). Investigadora principal: María Jesús García Morales.