Presentació de l'exposició

El proper dia 26 de novembre, i com ja és habitual amb motiu del lliurament dels premis Nobel d’Economia, la Facultat d’Economia i Empresa presenta una xerrada sobre els guardonats del 2020. Enguany, i atesa l’emergència sanitària provocada per la COVID-19, l’assistència a la Sala de Graus serà limitada i l’acte es retransmetrà per streaming.

La Biblioteca de Ciències Socials vol acompanyar la xerrada amb aquesta web al voltant dels Nobel d’Economia dels últims tres anys, i també amb una exposició bibliogràfica a l’entrada de la biblioteca per la planta 0. D’igual manera, aquesta exposició dóna continuïtat a les exposicions que es fan des de l’any 2000.

El Nobel d'Economia s'anomena oficialment Premi de Ciències Econòmiques del Banc de Suècia en memòria d'Alfred Nobel, ja que no és un dels premis que Alfred Nobel establí en el seu testament original de 1895. El Banc de Suècia el va establir el 1968 per commemorar el seu 300 aniversari.

La Reial Acadèmia de les Ciències sueca és l'encarregada d'atorgar el guardó, que té la mateixa dotació que la resta: actualment uns 10 milions de corones sueques (uns 979.000 euros).

El Nobel d'Economia es lliura el 10 de desembre, aniversari de la mort de Nobel, en la tradicional doble cerimònia a Oslo, per al Nobel de la Pau, i a Estocolm, per a la resta. Enguany, ateses les actuals circumstàncies amb la pandèmia, es lliuraran els premis en els països d’origen dels guardonats, i en lloc del tradicional acte de lliurament, hi haurà un acte televisat des de l’Ajuntament d’Estocolm amb la presència d’un públic molt reduït.

El "més jove" dels Nobel ha distingit a 83 persones en la seva història, però només dues vegades a dues dones: la nord-americana Elinor Ostrom, i la també nord-americana d’origen francès Esther Duflo.

Biblioteca de Ciències Socials