Gerra d’estrep
TH Z 852
Títol: Gerra d’estrep inscrita en Lineal B procedent de Tebes. Datació: mitjans del segle XIII aC (fotografia extreta de la pàgina web Mnamon. Ancient writing systems in the Mediterranean)
Comentari: Les gerres d’estrep micèniques constitueixen la forma més característica i abundant de la seva ceràmica, ja que han estat trobades en gran nombre per tot el Mediterrani, degut al comerç de l’oli d’oliva i d’altres productes líquids que contenien. Tenen una base plana, cos piriforme, gruixudes anses verticals planes de gran resistència i un broc excèntric sense decoració a l’espatlla.
Al voltant de 190 gerres d’estrep (l’1% del total de les gerres d’estrep trobades) porten una breu inscripció a la seva superfície, que correspon a topònims, antropònims o un adjectiu designant el fabricant. S’han trobat gerres d’estrep inscrites en setze jaciments de tot Grècia continental i Creta, destacant-ne els 75 exemplars trobats a Tebes. La gran majoria van ser fetes a la regió de La Canea (Creta occidental), segons revelen les anàlisis arqueomètriques de mostres d’argila; unes quantes procedeixen de Creta central, i algunes de Creta oriental. La major part d’elles són del s. XIII aC; algunes del s. XIV aC. Contràriament al que es creia tradicionalment, aquestes gerres inscrites formen part de l’administració micènica i testimonien un comerç intra-egeu. Les inscripcions més completes, com TH Z 852, porten tres termes: el nom del productor del contingut (en aquest cas, a-re-me-ne = *Ἀρειμένης), el nom del lloc de producció (aquí wa-to, localitat de Creta occidental) i el nom del ‘collector’ o administrador del taller, en genitiu (en aquest cas, re-u-ko-jo, gen. de re-u-ko = Λεῦκος). A vegades, en comptes del nom del ‘collector’ hi apareix l’adjectiu ‘reial’: wa-na-ka-te-ro = ϝανάκτερος).