Nòdul
MI Wv 6
Títol: Nòdul inscrit en Lineal B procedent de Midea (Argòlida): MI Wv 6. Datació: ca. 1200 aC (fotografia de la cara γ extreta de: K. Demakopoulou et al., “Excavations in Midea 2000 and 2001”, Opuscula Atheniensia 27 (2002), p 53 fig. 86)
Comentari: Els nòduls són prismes d’argila de dues o tres cares, en els quals s’ha embotit el nus d’una llaçada, que devien estar penjats en claus d’una paret. Els nòduls inscrits en Lineal B porten en una de les cares (editada .α) la marca d’un segell, i en les altres (editades .β i .γ) un o dos termes inscrits sil·làbicament o amb logogrames (a vegades també sobre el segell de la cara .α). Gràcies a la publicació dels nòduls descoberts l’any 1982 a Tebes, s’ha pogut establir que els nòduls eren documents autentificats per la marca de segell que viatjaven amb els productes o animals que registraven, com una mena de certificat de transport, i que en arribar al centre administratiu de destinació, la seva informació succinta era reunida en una tauleta. Per tant, els nòduls eren el primer tipus de registre administratiu, previ a la confecció de tauletes.
MI Wv 6 és un dels quatre nòduls inscrits en Lineal B trobats a Midea, una de les majors ciutadelles micèniques, situada 11 km al sud-est de Micenes. Aquest nòdul registra per primer cop en Lineal B el terme me-ka-ro-de (cara .γ) = μέγαρόν-δε ‘cap al mègaron’, indicant la destinació de la mercaderia que anava amb el nòdul i no està registrada. Es discuteix si aquest terme es refereix al nom micènic de Midea, a la «Manor» del «Landlord» de Midea, al palau de Midea o altre topònim o palau diferent de Midea (cf. F. Aura Jorro et al., Suplemento al Diccionario Micénico (DMic.Supl.), Madrid 2020, pp. 212 s.). Les cares .α i .β registren una prestació laboral (o-pa = hοπᾱ) d’un tal Aisoni (a3-so-ni-jo). Midea fou un centre ric i poderós, amb un paper important en el control i defensa de la plana argiva, el tercer centre palacial a l’Argòlida en època micènica, després de Micenes i Tirint.