Tauleta 2
KN As 1516
Títol: Tauleta inscrita en Lineal B procedent de Cnosos (Creta). Datació: ca. 1250 aC (fotografia i facsímil extrets del llibre: J. Chadwick et alii, Corpus of Mycenaean Inscriptions from Knossos, vol. II (1064-4495), Cambridge-Roma 1990, p. 147).
Comentari: Es tracta de la tauleta més gran inscrita en Lineal B: té 16 cm de llargada, 27 cm d’alçada i 2,8 cm de gruix. Té format de full de pàgina, i consta de vint-i-quatre línies de ca. 1 cm cadascuna d’elles. El seu autor és l’escriba 101. Registra una llista d’homes anomenats pel seu nom propi i comptabilitzats pel logograma d’home (VIR en transliteració) i el número 1, que estan distribuïts en tres grups, tot i que l’encapçalament, a la línia 1, s’ha perdut.
El primer grup, que va de la línia 2 a la 11, està format per 31 homes, sumats en el total (to-so) de la línia 11, els quals pertanyen a la ko-no-si-ja ra-wa-ke-ja (línia 2): "classe d’homes del ra-wa-ke-ta de Cnosos", essent ra-wa-ke-ta = grec *λᾱϝᾱγετᾱς (posterior λᾱγέτᾱς) ‘Conductor de l’Exèrcit’, el càrrec més important després del Rei a la societat micènica. El segon grup, que va de la línia 12 a la 19, el constitueixen 23 homes - el total dels quals apareix a la línia 19 - pertanyents a una qa-si-re-wi-ja (línia 12) o "classe d’homes del qa-si-re-u", essent qa-si-re-u un capatàs d’un equip de treball; aquest terme, que és l’antecessor del grec βασιλεύς, designarà en el I mil·lenni aC al “rei” d’una πόλις o ciutat-Estat grega. El qa-si-re-u d’aquest grup s’anomena a-nu-to (línia 12). El tercer i últim grup d’homes, que no es conserva complet, comença a la línia 20 i és el de la qa-si-re-wi-ja de se-to-i-ja, localitat del centre de Creta; el seu qa-si-re-u és su-ke-re, antropònims que reapareix a la tauleta KN As 40. Desconeixem la raó d’aquest llarg llistat, si bé s’ha proposat que el primer grup podria referir-se a la guàrdia personal del Rei de Cnosos, però és una hipòtesi difícil, si els altres dos grups de la tauleta probablement són equips de treball (bronzistes?) de llocs externs a Cnosos. Gran part dels antropònims són interpretables en grec, però altres no, fet que reflecteix, com moltes altres tauletes, la barreja de població d’origen minoic amb la grega després de la conquesta micènica de l’illa de Creta cap el 1450 aC.
Les sèries de tauletes amb els prefixos A- i B- són llistes de personal, identificats amb els logogrames VIR (home) i MUL (dona). La importància de l’estudi de l’antroponímia micènica prové del fet que el 60% del vocabulari testimoniat en les inscripcions són noms de persona (dels quals 90% són d’homes i només un 10% de dones), sense comptar els patronímics i gentilicis.