L'escriptor Llorenç Sant Marc
En Joan Carandell va continuar ser un home prolífic en la seva maduresa. Va començar a escriure novel·les amb el pseudònim de Llorenç Sant Marc. El pseudònim era forçós “(...) perquè té alguns llibres que parlen de negocis bruts i que, segons deia, podien afectar a gent que, quan es van publicar, encara era viva (...)” (1)
El perquè d’aquest pseudònim no està gaire clar. Part de la família diu que era un home molt aficionat a fer jocs de paraules, de canviar els noms als membres de la família per divertiment i que per tant podria ser una mena de joc, una entremaliadura. Altra possibilitat seria que li agradés especialment donat que Sant Llorenç és el patró dels oficis que treballen amb foc, com els terrissers o els rajolaires, que era l’ofici de la seva mare.
Pel que fa al Sant Marc “(... ) Em penso que “Sant Marc” li agradava perquè era nom d’expòsit. Ell mateix m’havia comentat moltes vegades que als nens de la inclusa se’ls posava cognoms que començaven per “sant”, jo diria, doncs que el nom és un petit homenatge a tota la canalla que, a sobre de ser pobre, no tenia família. (1)
Segons en Gerard Masip (2), en el rerefons de la seva narrativa, qualificada per Miguel Dolç com a realisme social i històric, està el record i el retrat de la delinqüència de to menor de la Barcelona de la seva infància. En Joan Carandell va reflectir en les seves novel·les, la seva experiència vital i la Barcelona de barri, descrivint tota una època amb un seguit d’imatges impressionistes evocadores d’una altre època, la dels venedors ambulants amb els seus carros, la del bullici dels més pobres demanant caritat, del pas d’elegants carruatges a la Rambla envoltats de marrecs que pul·lulaven per tot arreu ...
En Llorenç Sant Marc va començar a publicar l’any 1966, amb la novel·la Temps Enrera L’any 1982 va ser Premi Víctor Català amb l’obra Quaranta històries.
Actualment podeu trobar tota la seva obra literària digitalitzada al web de la Institució de les Lletres Catalanes del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
Des de l'any 2021, podeu veure un llistat complet de totes les obres que Joan Carandell publicà, incloses les obres amb el pseudònim de Llorenç Sant Marc, a la biblioteca Cervantes Digital
(1) Carandell, Mercè (comunicació personal, 2015)
(2) Masid Valiñas, Germán. Juan Carandell Marimón (“Llorenç Sant Marc”) (1901-1988) [Socio núm. 51] de la Real Biblioteca. (27-10-2016)