Presentació

El progrés científic no hauria arribat mai on és sense una llarga llista de persones, les inestimables contribucions de les quals, per raons molt diverses, no s’han incorporat en les històries dels cànons oficials tal com els hem llegit, ens els han explicat i els hem ensenyat. Entre aquestes persones hi trobem un gran número de dones que, creuades per molts altres condicionants, han estat ignorades i silenciades. No ha estat fins fa uns anys que s’ha iniciat una tasca de recuperació gairebé arqueològica en reconèixer les contribucions que algunes d’aquestes dones han fet tant a la Ciència Política, la Sociologia i a les Relacions Internacionals, encara que queda un llarg camí per a recórrer.

Aquesta exposició forma part d’aquest esforç i que passa no només per tenir accessible a la biblioteca els articles i referències d’aquestes dones sinó incorporar-les en els programes d’estudi i en les nostres recerques. Us convidem a descobrir les seves aportacions i reflexions a les disciplines, i el seus múltiples compromisos socials i polítics. Per exemple, descobrireu que entre elles hi ha dues Nobel: Jane Addams, teòrica i activista de l’Escola de Chicago, que va rebre el Premi Nobel de la Pau el 1931, juntament amb Nicholas Murray Butler, "pel seu esforç assidu per reviure l'ideal de pau i revifar l'esperit de pau a la seva pròpia nació i al conjunt de la humanitat", i la més recent, Elinor Ostrom, que va rebre el Premi Nobel d'Economia 2009, juntament amb Oliver E. Williamson, per "la seva anàlisi de la governança econòmica, especialment dels béns comuns."

La seva presència i el seu reconeixement en les nostres aules, passadissos i despatxos, no només ens fa ésser més justos per tal de reparar un greuge històric, sinó també més excel·lents científicament i humanament.

Us convidem, no només a gaudir de l’exposició, sinó també a contribuir-hi amb més noms i aportacions.

   

Teresa Sordé Martí
Professora Agregada Serra Húnter
Investigadora GEDIME/CER-Migracions
Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia de la UAB