Montserrat Guibernau

Montserrat Guibernau.png

Vilanova i la Geltrú (Barcelona), 1960

"El poder de la llengua prové de la seva aptitud per crear camps unificats d'intercanvi i comunicació, que contribueixen a enfortir la identitat nacional"

Montserrat Guibernau és una sociòloga de la política, especialista en nacionalismes, sobretot el català, l'escocès i l'europeu.

És llicenciada en filosofia i ciències de l'educació a la Universitat de Barcelona, doctora en Teoria Social i Política per la Universitat de Cambridge i catedràtica de Ciència Política al Queen Mary College de la Universitat de Londres. Ha exercit com a professora a les universitats de Barcelona, Warwick, l'Open University i Cambridge.

Guibernau ha ensenyat, investigat i supervisat estudiants de postgrau al Queen Mary i ha visitat la Universitat del Quebec (Montreal, Canadà), la Universitat de Tampere (Finlàndia), l'Acadèmia Austríaca de Ciències Socials (Àustria), la London School of Economics i la Universitat de Cambridge (Regne Unit). Ha impartit conferències a moltes universitats d'Amèrica del Nord, incloent la Universitat de Nova York i la Universitat de Colúmbia, i també a la Universitat Hebrea (Jerusalem, Israel), i va ser convidada com a ponent en el Fòrum de Beijing el 2007.

La seva recerca actual se centra en dos temes interrelacionats dins del camp de la sociologia política: l'estudi de les transformacions globals que determinen l'estructura i el terme del nacionalisme i la identitat nacional, i l'anàlisi de la diversitat nacional i ètnica dins de la Unió Europea i Amèrica del Nord. Les seves preocupacions es refereixen a qüestions d'identitat, tant de la política i la mobilització cultural, com qüestions relacionades amb els mecanismes i models de governança política.

El 1998 va rebre el diploma de reconeixement de la ciutat de Vilanova i la Geltrú. El mateix any va rebre el premi Fundació Ramon Trias Fargas amb el llibre Nacions sense estat: nacionalisme i diversitat en l'era global. I l'any 2009 va guanyar el premi d'Assaig Breu Irla amb el llibre Per un catalanisme cosmopolita.

Font text: Wikipedia
Font imatge: Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB)

 

Bibliografia a les Biblioteques UAB