Anna Grzymala-Busse

Anna-Grzymala-Busse .jpg

EEUU, 1970

Anna Grzymala-Busse és professora d'Estudis Internacionals al Departament de Ciència Política de la Universitat de Stanford, directora de l'Europe Center i investigadora principal del Freeman Spogli Institute. La seva recerca se centra en el desenvolupament històric de l'estat i la seva transformació, els partits polítics, la religió i la política i la política postcomunista. Altres àrees d'interès inclouen el populisme, les institucions informals i el paper de la temporalitat i els mecanismes causals en les explicacions de les ciències socials.

Al seu primer llibre, Redeeming the Communist Past (2002), va examinar la paradoxa dels partits successors comunistes a l'Europa central-oriental. Incompetents com a governants autoritaris del partit-estat comunista, alguns d'ells van triomfar com a competidors democràtics després del col·lapse d'aquests règims comunistes el 1989.

Al seu segon llibre, Rebuilding Leviathan (2007), va investigar el paper dels partits polítics i la competència entre ells en la reconstrucció de l'estat postcomunista. A menys que no fossin controlats per una competència sòlida, aquests partits van reconstruir simultàniament l'estat i van assegurar la seva pròpia supervivència de manera discreta creant noves institucions estatals democràtiques.

Al seu penúltim llibre, Nations under God (2015), examina per què algunes esglésies han pogut exercir una enorme influència política. Altres no ho han aconseguit, fins i tot en països molt religiosos. Allà on històricament les identitats religioses i nacionals s'han fusionat, les esglésies van obtenir una gran autoritat moral i, posteriorment, un accés encobert i directe a les institucions estatals. Va ser aquest accés institucional, més que les coalicions partidistes o la mobilització electoral, el que va permetre que algunes esglésies esdevinguessin tan poderoses.

Recentment s'ha publicat Sacred Foundations: the Religious and Medieval Roots of European State (2023), en què Grzymala-Busse mostra com l'Església Catòlica va ser l'actor polític més poderós i ben organitzat durant l'època medieval a Europa.

Font: Stanford University

 

Bibliografia a les Biblioteques UAB