Elinor Ostrom
Los Ángeles (EEUU), 1933 - Bloomington (EEUU), 2012
"Els buròcrates a vegades no tenen la informació correcta, mentre que els ciutadans i els usuaris dels recursos sí"
Elinor Ostrom va ser una politòloga nord-americana guardonada amb el Premi Nobel d'Economia 2009, juntament amb Oliver E. Williamson, per "la seva anàlisi de la governança econòmica, especialment dels béns comuns". Va ser la primera dona en guanyar aquest premi.
Va estudiar a la Universitat de Califòrnia, en la seu de Los Ángeles. Es doctorà el 1965. El 1973, junt amb el seu marit, Vicent Ostrom, va fundar el Taller de Teoria Política Econòmica. Ha estat l'autora de nombrosos llibres sobre la teoria de l'organització, la ciència política i l'administració pública.
En particular, els treballs d'Ostrom fan èmfasi en com els humans i els ecosistemes interaccionen per proveir rendiments sostenibles amb els recursos disponibles: boscos, zones de pesca, camps petrolífers, terres de pastura i regadius (en el seu llibre Governing the Commons (1990) dedica un capítol al Tribunal de les Aigües de València), entre d'altres que tenen les característiques de pertànyer a un fons comú de recursos (common pool resources, en anglès).
Es considera que Ostrom va ser una de les estudioses més destacades en l'àrea de recursos compartits o béns comuns, en particular a com els éssers humans interaccionen a fi de mantenir a llarg termini els nivells de producció de recursos comuns, com ara boscos i recursos hidrològics, incloent-hi pesca i sistemes d'irrigació, àrees de pastura, etc.
Tradicionalment els economistes han considerat que mantenir aquests recursos requereix de la intervenció estatal o bé de l'interès privat individual.
Ostrom ha estudiat la manera en què diverses societats han desenvolupat formes institucionals al respecte i casos concrets en els quals les comunitats han instituït pràctiques comunals que han permès la preservació de recursos comuns i han evitat la degradació del medi.
Elinor Ostrom va desafiar la concepció tradicional que la propietat comuna és mal gestionada (...) va concloure que els resultats són, més sovint que no, millors que els predits per les teories estàndards. Va observar que els usuaris dels recursos sovint desenvolupen sofisticats mecanismes de decisió i reforçament de regles per gestionar conflictes d'interès, i caracteritzà les regles que promouen resultats positius.
El seu treball fonamental Governing the Commons: The Evolution of Institutions for Collective Action (1990) estudia múltiples casos que mostren com gestionar i disposar col·lectivament de recursos escassos.
Els últims treballs d'Ostrom emfatitzen la naturalesa multivariada de la interacció entre humans i sistemes ecològics, i busca crear un sistema que permeti identificar i estudiar els elements o variables que influeixen en la possibilitat d'auto-organització per part de les comunitats quant al desenvolupament de relacions socio-ecològiques sostenibles.
Font: Wikipedia
Bibliografia a les Biblioteques UAB
Universitat Autònoma de Barcelona. Biblioteca de Ciències Socials. Exposició "Dones en les ciències socials: economia". 2020. (Exposicions bibliogràfiques (Universitat Autònoma de Barcelona. Biblioteca de Ciències Socials)) <https://ddd.uab.cat/record/232953> [Consulta: 22 febrer 2023].