Charlotte Perkins Gilman
Hartford (EEUU), 1860 - Pasadena (EEUU), 1935
"No existeix una ment femenina i una altra de masculina. El cervell no és un òrgan sexual. Seria com parlar d'un fetge femení i d'un fetge masculí"
Charlotte Perkins Gilman va ser una escriptora, sociòloga i activista política estatunidenca, molt activa en defensa dels drets civils de les dones entre finals de 1890 i mitjans de 1920. La seva obra més coneguda és The yellow wallpaper (1892), un relat breu amb trets autobiogràfics escrit després d'una profunda depressió postpart. La seva utopia Matriarcadia (1915) és considerada la precursora de la ciència-ficció feminista moderna. La seva figura servirà de model per a les futures generacions de dones a causa de les seves idees i el seu estil de vida poc convencional per l'època.
El pensament social de Gilman ha de ser contextualitzat en una època en què un considerable nombre de dones als Estats Units, normalment blanques i de classe mitjana, començaven a tenir accés a l’esfera pública. Aquesta fita històrica anava acompanyada d’importants debats públics sobre temes com el moviment sufragista, la sexualitat i la voluntat de retardar, fins i tot renunciar, al matrimoni i a la maternitat.
La tasca intel·lectual de Gilman va ser argumentar que la dependència econòmica de la dona dins del matrimoni, dependència causada pel consens social que el treball de la dona a la llar no té valor mereixedor de ser remunerat, determina l’estatus subordinat d’una meitat de la població a l’altra meitat. Per a Gilman, si les tasques de la llar com ara cuinar, netejar la casa i tenir cura dels nadons i infants, estiguessin a càrrec de professionals vocacionals, llavors les dones podrien accedir al treball públic i remunerat, la qual cosa faria que obtinguessin finalment un estatus social equiparable al dels homes i que deixessin d’estar artificialment subordinades dins del matrimoni. Només llavors les dones podrien gaudir d’una vida plena en totes dues esferes, la de la llar i la del món.
Font: Wikipedia
Bibliografia a les Biblioteques UAB
Fundación CENTRA (Centro de Estudios Andaluces) i Universidad Pablo de Olavide (2021). Capítulo 3. Charlotte Perkins Gilman. Pioneras de la Sociología. A: https://www.youtube.com/watch?v=jafVqY8xC2U (Consulta: 14.02.2023)