Pere i Josep Farreras Sampera

farreras.jpg

Germans Farreras Sampera: Josep (esquerra) i Pere (dreta). Accedit el 30 d’abril de 2019. Font: Col·lecció Martí Pumarola.

Pere i Josep Farreras Sampera

Pere Farreras i Sampera (Masnou, 1876-1955)

Estudis

Va traslladar-se a Saragossa el 1895, on va estudiar simultàniament Veterinària i Medicina.

Trajectòria veterinària

Va fer moltes bones traduccions d’obres veterinàries alemanyes, de les quals en destaquen les de Hutyra i Marek i les de Manninger (Sanz Egaña, 1955). El 1912, els germans Farreras van fundar la “Biblioteca de la Revista Veterinaria de España”, on van publicar obres de veterinaris espanyols i nombroses traduccions de qualitat de la veterinària europea. (Roca i Torras, 1991)

Amb la mort del seu germà Josep, el 1914 va assumir el càrrec de redactor responsable de la Revista Veterinaria de España. (Madriaga de la Campa, 1978)

Josep Farreras i Sampera (Masnou, 1880-1914)

Estudis

Va estudiar Veterinària a Saragossa, de 1896 a 1901.

Trajectòria veterinària

Va començar exercint la clínica al Masnou mentre era inspector de carns dels pobles del voltant. El 1906, va fundar amb el seu germà la “Revista Pasteur”, convertida el 1907 en la “Revista Veterinaria de España”, que va ser la més important del seu temps. (Roca i Torras, 1991) A part, va ser Inspector d’Higiene Bromatològica del Cos de Veterinària Municipal de Barcelona (per oposició el 1909), veterinari de les cavallerisses de la Guardia Muntada Municipal, i pèrit de la societat d’assegurances pecuàries “La Unió Catalana”. (Madriaga de la Campa, 1978)

Aportacions

El llegat més important dels germans Farreras va ser la creació de la Revista i els més de quaranta anys d’aportacions a la Biblioteca de la Revista Veterinaria de España, la qual va contribuir tant a la formació dels estudiants com a augmentar el nivell cultural i el prestigi de la professió.

Més informació al DDD